Με σκίπερ? Χωρίς σκίπερ? Με Πλήρωμα?

     

Γενικά για ναυλώσεις σκαφών - Διαδικασία

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για ναύλωση (ενοικίαση) ιστιοπλοϊκού σκάφους με ή χωρίς σκίπερ, οργανωμένα ταξίδια. Προτείνουμε διαφορετικά σκάφη, ιστιοπλοϊκά, καταμαράν και παραδοσιακά μηχανοκίνητα καΐκια με πλήρωμα.  Καθένα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και τιμολόγηση, ανάλογα με το μέγεθος, το μοντέλο, την περίοδο ενοικίασης και τη διάρκεια του ταξιδιού.

Στάνταρ συνθήκες ναυλώσεως σκάφους.

Οποιαδήποτε ναύλωση Ιστιοπλοϊκού ή καταμαράν στην Ελλάδα με ή χωρίς κυβερνήτη (σκίπερ) είναι πάντα ναύλωση ‘bareboat’ (μόνο το σκάφος), επομένως χρεώνεστε χωριστά όλα τα αναλώσιμα έξοδα σας όπως καύσιμα, νερό σκάφους, λιμενικά τέλη, τελικό καθαρισμό, τυχόν έξτρα εξοπλισμό και κατατέθετε μια επιστρέψιμη χρηματική εγγύηση ασφαλείας.

Γενική εκτίμηση κόστους ενοικίασης ιστιοπλοϊκού

Μια γενική εικόνα κόστους ενοικίασης ιστιοπλοϊκού ανάλογα με το μέγεθος, την περίοδο ενοικίασης και τον αριθμό ατόμων (7-9), υπολογίστε περίπου: ±50-65€ η μέρα το άτομο (με σκίπερ & ΦΠΑ, εκτός καύσιμα, λιμενικά, έξτρα).  Συνήθως με σκίπερ η χρηματική εγγύηση είναι μειωμένη, ή με πλοιοκτήτη σκίπερ δεν ζητείται. Τα ημερήσια ταξίδια εχουν επιβάρυνση 12% ΦΠΑ. Τα καταμαράν έχουν υψηλότερο κόστος ενοικίασης απο τα ιστιοπλοϊκά.

Σύμφωνα με την νομοθεσία η ενοικίαση ιστιοπλοϊκού ή καταμαράν με ή χωρίς σκίπερ, είναι 'ολική ναύλωση του σκάφους μόνο' (bareboat). Το κόστος ενοικίασης ιστιοπλοϊκού υπολογίζεται με την ημέρα ή με την εβδομάδα και είναι σταθερό ασχέτως αριθμού επιβαινόντων (3 ή 8 άτομα το κόστος ειναι ίδιο). Ενα άτομο απο τους επιβαίνοντες υπογράφει εκ μέρους όλων το ναυλοσύμφωνο και δίνεται μια μόνο απόδειξη στο όνομά του (ή εταιρεία) για το ποσό ενοικίασης του σκάφους, οχι για τα έξτρα κόστη. Οπως νοικιάζετε αυτοκίνητο (σε ένα όνομα / μία απόδειξη).

2020 Περίοδοι ναυλώσεως:

D (πολύ χαμηλή) Οκτώβριος, Νοέβριος   C  (χαμηλή) Μάιος / Ιούνιος.    B  (μεσαία) Ιούλιος / Σεπτέμβριος.   A (υψηλή) Αύγουστος.  

Ναύλωση Σκάφους - Διαδικασία:

 • 1) Πρώτα επιλέξετε μέγεθος, μοντέλο, αριθμό καμπινών και το λιμάνι επιβίβασης.
 • 2) Καθορίσετε ακριβείς ημερομηνίες επιβίβασης και αποβίβασης (συνήθως Σάββατο - Σάββατο).
 • 3) Θα χρειαστείτε έναν κυβερνήτη ή εχετε δίπλωμα και εμπειρία να κυβερνήσετε το σκάφος?

 1.  Σκάφος με μόνιμο πλήρωμα (MotorSailers):

 • Καμία απαίτηση. Πολυτελή σκάφη με μόνιμο πλήρωμα, τουλάχιστον ένας καπετάνιος και μία hostess. Ιδιωτική κρουαζιέρα πολυτελείας σε παραδοσιακά MotorSailers η μηχανοκίνητα σκάφη με ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή στο σκάφος. Τα καύσιμα συνήθως υπολογίζονται με τις ώρες πλεύσεις. Όριο πλεύσης για μηχανοκίνητα σκάφη: 6 μποφόρ.

 2.  Ναύλωση με σκίπερ

 • Επιθυμητό: 1 δίπλωμα ιστιοπλοΐας (εάν υπάρχει) ή μια δήλωση για ιστιοπλοϊκή εμπειρία ή τίποτα. Μια ναύλωση με σκίπερ σημαίνει ότι νοικιάζετε έναν κυβερνήτη και εσείς αν θέλετε μπορείτε να είστε ο δεύτερος. Αυτό σας απαλλάσσει από κάθε ευθύνη προς το σκάφος και τη ναυσιπλοΐα και σας εξασφαλίζει ξέγνοιαστες ιστιοπλοϊκές διακοπές και έναν (σκίπερ) οδηγό δίπλα σας όλο το 24ώρο.  Έτσι, μπορείτε αν θέλετε να συμμετέχετε στις ναυτικές εργασίες, αλλά και να είστε ποιο κοντά με την οικογένεια σας ή τους φίλους σας.  Ο σκίπερ έχει την φροντίδα και την ευθύνη του σκάφους προσφέροντας την πείρα του για ασφαλή και ευχάριστη πλοήγηση, είναι η καλύτερη επιλογή για οικογένειες. Τις περισσότερες φορές με σκίπερ δεν ζητείται η χρηματική εγγύηση ή είναι περιορισμένη. Ένας σκίπερ κοστίζει ± 150-190 € / ημέρα, μια hostess (± 100-140 € / ημέρα). Ο σκίπερ δεν ασχολείται με την καθαριότητα του σκάφους, κάτι που θα κάνει μια hostess. Δεν γίνεται check-in και check-out.   Ναυλοσύμφωνο Ατλαντίς 43 (pdf).

 3. Ναύλωση bareboat χωρίς σκίπερ

 • Απαιτήσεις: Δύο διπλώματα ιστιοπλοΐας ή ένα δίπλωμα και μια δήλωση που αποδεικνύει τη γνώση για τον χειρισμό ιστιοπλοϊκού. Το "Bareboating" είναι το ναυτικό ισοδύναμο του "trekking" χωρίς τοπικό οδηγό. Μια ναύλωση σκάφους χωρίς σκίπερ σημαίνει ότι θα κυβερνήσετε το σκάφος με τη βοήθεια του πληρώματός σας. Παραμένετε ο υπεύθυνος για το σκάφος και για το πλήρωμα σας στο λιμάνι ή στη θάλασσα, μέχρι την επιστροφή στη βάση και παράδοση του σκάφους. Το ‘bareboating’ λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχει κάποιος ρόλος στα άτομα της ομάδας σας. Ζητείται η χρηματική εγγύηση (2000-3500€) με πιστωτική κάρτα ή μετρητά και γίνεται Check-in και Check out.   Ναυλοσύμφωνο χωρίς σκίπερ(pdf).

4. Οργανωμένα ταξίδια: ναύλωση καμπίνας +ημιδιατροφή

 • Επιθυμητό: 1 δίπλωμα ιστιοπλοΐας (εάν υπάρχει) ή μια δήλωση για ιστιοπλοϊκή εμπειρία ή τίποτα. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να απολαύσετε ιστιοπλοϊκές διακοπές χωρίς την διαδικασία ναυλώσεως σκάφους. Νοικιάζετε μια διπλή καμπίνα ή μια κουκέτα μαζί με υπηρεσίες ‘ημιδιατροφής’ στο σκάφος. Είναι η καλύτερη επιλογή για μόνα άτομα, ζευγάρια και μικρές παρέες. Μοιράζεστε το ίδιο σκάφος με άλλα άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα όπως εσείς και ακολουθείτε ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα ταξιδιού. Χωρίς ευθύνες για το σκάφος και την ναυσιπλοΐα, καινούργιες γνωριμίες.  

5. Ταξίδι πρός μια κατεύθυνση.

 • Επιλέγοντας μια κρουαζιέρα από μια βάση (λιμάνι) σε μια άλλη βάση (λιμάνι) μπορείτε να ταξιδέψετε ποιο μακριά. Επίσης μια κρουαζιέρα με ανοιχτή πλεύση είναι συνήθως πιο άνετη από μια πλεύση στα όρτσα. Με πρόσθετο κόστος για την επιστροφή του σκάφους στην βάση του (σκίπερ, καύσιμα, εισιτήρια), εκτός και εάν έχει προταθεί εκ των προτέρων σαν ‘μεταφορά σκάφους’ μεταξύ 2 βάσεων. 

Κλείσιμο σκάφους, Επιβεβαίωση, Ναυλοσύμφωνο

 • Μόλις συμφωνηθεί η επιλογή του σκάφους σας και το ποσό ενοικίασης, το σκάφος θα παραμείνει προσωρινά δεσμευμένο για τις ημερομηνίες σας. Για να ολοκληρώσετε την κράτηση, απαιτείται μια προκαταβολή (35% -100% ανάλογα με την ημερομηνία της κράτησης) εντός των επόμενων 3-4 εργάσιμων ημερών, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ναύλωση σας. Το υπόλοιπο πρέπει να έχει εξοφληθεί στο σύνολο του ±40 ημέρες πριν από την ημερομηνία επιβίβασης εκτός αν συμφωνηθεί διαφορετικά. Ένα ποσό ± 500 ευρώ μπορεί να διευθετηθεί μόνο με μετρητά κατά την επιβίβαση, για τα αναλώσιμα σας (καύσιμα, τρόφιμα, κτλ). 
 • Για να ολοκληρωθεί η ναύλωση του σκάφους, ένα ναυλοσύμφωνο υπογράφεται μεταξύ των συμβαλλομένων μερών (επίσημο έγγραφο σε 5 αντίτυπα). Είναι δική σας ευθύνη να το διαβάσετε προσεκτικά. Θα χρειαστούμε το πλήρες όνομά σας, ταχυδρομική διεύθυνση, εθνικότητα, ηλικία, καθώς και ένα αντίγραφο ιστιοπλοϊκού διπλώματος. Το ποσό ναυλώσεως του σκάφους εμφανίζεται μόνο στο ναυλοσύμφωνο, διαφορετικά τα επιπλέον αναγραφόμενα (έξοδα, κτλ) επιβαρύνονται με πρόσθετο φόρο.

Επιστρεφόμενη χρηματική εγγύηση: 

 • Για όλες τις ναυλώσεις bareboat απαιτείται χρηματική εγγύηση 1000-3500€ (ανάλογα με το μέγεθος και το μοντέλο του σκάφους) κατά την παράδοσή του με πιστωτική κάρτα ή με μετρητά. Αυτή η κατάθεση επιστρέφεται στο σύνολο της όταν το σκάφος παραδοθεί πίσω στην βάση του στην ίδια κατάσταση που ήταν κατά την αναχώρηση. Για ναύλωση με σκίπερ, συχνά η εγγύηση δεν ζητείται ή είναι μειωμένη.

Υποχρεώσεις - Ακύρωση - Ασφάλεια

 Και τα δύο μέρη να συμμορφώνονται με τους όρους του ναυλοσυμφώνου και της πολιτικής μας κράτησης σκάφους και ακύρωσης ναύλου. Για οποιαδήποτε ακύρωση από τον Ναυλωτή μετά την αρχική κατάθεση και πριν από την περίοδο ναυλώσεως, πρέπει να ειδοποιηθούμε με email ή με επιστολή και η ακύρωση θα διακανονιστεί ως εξής:
 •  91 ημερες ή περισσότερες πριν την επιβίβαση: 40% παρακράτηση του ποσού ναύλωσης.
 •  90 - 41 ημέρες πριν από την επιβίβαση: 50-60% παρακράτηση του ποσού ναύλωσης.
 • 40 ημέρες πρίν την επιβίβαση: 100% παρακράτηση του ποσού ναύλωσης.
Θα προσπαθήσουμε να επαναδημιουργήσουμε ακυρώσεις τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με την περίοδο ναύλωσης και τη διαθεσιμότητα των σκαφών μας. Αν ναυλωθεί το ακυρωθέν σκάφος για την ίδια ακυρωθείσα περίοδο και υπό τους ίδιους όρους, τα έξοδα ακύρωσης θα επιστραφούν συνολικά, μείον -150€ για την διαδικασία & τραπεζικά έξοδα.
 • Τυχόν απαιτήσεις ή παράπονα μετά την λήξη του ναύλου, θα γίνονται δεκτά μόνο εγγράφως (email ή επιστολή) εντός 6 ημερών από την ημερομηνία λήξεως του ναύλου (συμπεριλαμβανομένης).
 • Όλα τα προτεινόμενα σκάφη είναι ασφαλισμένα για:  Αστική ευθύνη τρίτων, ρύπανση στη θάλασσα, σοβαρών ζημιών στο κύτος, στην μηχανή και τον εξοπλισμό τους.  Λειτουργούμε μόνο ως αντιπρόσωποι μεταξύ Ναυλωτή και Πλοιοκτήτη για την σωστή ενοικίαση του σκάφους και δεν φέρνουμε καμία ευθύνη για τυχόν προσωπικό ατύχημα ή απώλεια χρημάτων που θα μπορούσε να συμβεί, στο σκάφος ή στη στεριά, κατά τη διάρκεια της ναύλωσης. Προτείνουμε μια προσωπική ασφάλιση ατυχήματος για τη διάρκεια της κρουαζιέρας.
Αρχή Σελίδας